Verdandi: ”Gårdsförsäljning hotar grundbulten i svensk alkoholpolitik”

By 15 augusti, 2018Nyheter

Rasken Andersson, förbundsordförande i organisationen Verdandi, uppmanar i en debattartikel publicerad i tidningen Dagens ETC regeringen att avslå riksdagens förslag om gårdsförsäljning. Anledningen är att gårdsförsäljning hotar grundbulten i svensk alkoholpolitik. Andersson menar att ett tillåtande av gårdsförsäljning skulle innebära en uppenbar risk för Sverige att bli stämd i EU-domstol för diskriminerande konkurrens. Detta skulle innebära att Sverige måste tillåta samtliga producenter att sälja alkohol via andra kanaler än Systembolaget, exempelvis genom matvarubutiker.

Han framhåller att alkohol kostar samhället årligen 49 eller 66 miljarder kronor beroende på beräkningssätt och att forskningen dessutom visar ett tydligt samband mellan mängd alkohol som dricks och storleken på alkoholskadorna. När tillgängligheten på alkohol ökar, ökar även konsumtionen.

Andersson anser att det är positivt att majoriteten i riksdagen endast vill tillåta gårdsförsäljning om Systembolagets monopol kan bevaras. Men då sannolikheten för bevarandet är liten, är gårdsförsäljningen ett tydligt hot mot monopolet och utredningen bör därmed tas tillbaka.

Läs hela artikeln här