Regeringen vill att Systembolagets hemkörning ska bli permanent i hela landet

By 29 juni, 2018Nyheter

Sedan ett år tillbaka har Systembolaget testat hemkörning i utvalda orter. Nu föreslår regeringen att detta pilotprojekt ska bli permanent vilket innebär att hemkörning från Systembolaget kan bli verklighet i hela landet från och med den 1 april 2019. Förslaget har stöd både av Folkhälsmyndigheten och IOGT-NTO då hemkörningen inte är ägnat att öka alkoholkonsumtionen utan är ett sätt att modernisera Systembolaget.

Socialministern Annika Strandhäll menar att pilotprojektet inte har bidragit till ökad alkoholkonsumtion i försäljningsområdena, bland annat då leveranstiderna är mellan 4 – 12 dagar. Istället är det ett sätt att underlätta för de personer som har svårt att ta sig till Systembolaget eller har långa geografiska avstånd.

Förslaget skulle också underlätta för Sveriges små dryckesproducenter.

”Svenskarna gillar Systembolagets breda utbud och service. Hembeställningen gör det lagom lättillgängligt och vi menar att det även kan öka tillgängligheten till Systembolagets beställningssortiment från de mindre producenterna”, förklarar Strandhäll i ett pressmeddelande.

Läs hela artiklarna på SVD och Aftonbladet