Östgöta Correspondenten uppmärksammar i en artikel (7/3) Gårdsförsäljning.info. På tidningens ledarsida skriver Christian Dahlgren att vinimportörerna bakom Gårdsförsäljning.info gynnas av Systembolagets detaljhandelsmonopol och därför är emot införandet av gårdsförsäljning.
Samma typ av resonemang förs fram av Urban Laurin på debattsidorna i SvD (24/3). Laurin skriver att ett antal importföretag som tjänar stora pengar på Systembolagets monopol skulle spela en marginell roll på en avreglerad alkoholmarknad.
Läs hela artikeln i Östgöta Correspondenten här.
Urban Laurins debattartikel kan läsas här.
Nedan är Gårdsförsäljning.infos kommentar med anledning av artiklarna i Östgöta Correspondenten och SvD:
För några dagar sedan lanserades en informationssida med namnet gårdsförsäljning.info. Intresset blev enormt och under loppet av bara två dygn gick tusentals besökare in på sidan. En diskussion om egenintresse satte genast igång. Initiativet kommer från ett antal dryckesföretag som öppet redovisas med namn på hemsidan. Debattörer förde fram uppfattningen att det faktum att sidan stöds av företag som säljer sina produkter via Systembolaget diskvalificerar dessa företag från att yttra sin mening i gårdsförsäljningsfrågan. Detta har också förts fram på ledarplats i Östgöta Correspondenten och på Svenska Dagbladets debattsidor.
Vem har egentligen rätt att uttala sin mening i debatten? Har mikrobryggaren eller den internationella spritjätten – som aktivt verkar för gårdsförsäljning – mer rätt att uttala sig än företagare, som förvisso säljer via Systembolaget, men som vill lyfta riskerna med ett införande av gårdsförsäljning? Syftet med initiativet är inte, som hävdats, att motverka gårdsförsäljning, mikrobryggerier eller svenska vinodlare. Tvärtom vill vi se ett Systembolag som utvecklas med sin samtid och en svensk dryckesbransch och dryckeskultur som fortsätter utvecklas positivt.
Det finns tyvärr betydande risker med införandet av gårdsförsäljning av alkohol i den form som är föreslagen. Det är väldokumenterat att förslagen strider mot det undantag Sverige fått vid EU-inträdet. Ett EU-undantag måste parera att konkurrensrätten inte åsidosätts. Vi får inte ensidigt gynna vår egen industri framför annan europeisk. Det är grundläggande i EUs fria rörlighet. Vi har ställt oss frågande till att de EU-rättsliga aspekterna knappt kommenterats i debatten. Dessa är pedagogiskt sammanfattade av EU-rättsprofessorn Ulf Bernitz i Dagens Industri den 4 februari i år. Läs gärna artikeln här.
Vi efterlyser en saklig diskussion så att våra beslutsfattare kan fatta genomtänkta beslut och inte först när det är för sent inser att effekten blev ett avskaffat Systembolag, när deras egentliga avsikt varit att stärka lokala vinodlare och mikrobryggerier.
/Redaktionen för gårdsförsäljning.info