Oro för konsekvenserna av gårdsförsäljning

By 26 juni, 2021Nyheter, Övrigt

Vad skulle gårdsförsäljning innebära för folkhälsan?

I ett inlägg på Aftonbladets debattsida (25/6) skriver en grupp anställda på Systembolaget att de oroar sig för att gårdsförsäljning ska införas. Inte av rädsla för egna jobbet, utan av oro för folkhälsan.

Gårdsförsäljning kan inte förenas med Systembolagets uppdrag att genom ensamrätt på alkoholförsäljning värna folkhälsan. Det har två statliga utredningar redan slagit fast, skriver debattörerna. Med gårdsförsäljning gynnas svenska produkter på ett otillbörligt sätt, varpå EU inte längre kan godkänna Systembolagets ställning som statligt monopol. Systembolagets ensamrätt går förlorad.

På Systembolaget säljs alkohol på ett ansvarsfullt sätt. Personalen i butikerna försöker aldrig övertyga kunderna att köpa mer än de planerat. Systembolaget säger nej till personer som är under 20 och till de som är märkbart påverkade.

”Vi är till och med stolta över att vi inte alltid säljer och att vi arbetar i ett annorlunda företag. Och det vill vi kunna fortsätta göra även i framtiden. För allas vår skull” skriver artikelförfattarna. Därför anser de att gårdsförsäljning inte bör införas på bekostnad av Systembolaget.

Läs hela debattartikeln här.