Ledarskribent vill avveckla Systembolaget

By 2 maj, 2023Nyheter, Övrigt

Systembolaget grundades år 1955 för att sälja alkohol med ansvar och utan vinstintresse. Monopolet utgör fortfarande navet i svensk alkoholpolitik men har under årens gång genomgått flera förändringar. Det skriver Dagens industri i en ledartext av Ellen Gustafsson (1/5).

Hon beskriver förändringarna på den svenska alkoholmarknaden under de senaste decennierna. I samband med Sveriges inträde i EU tappade det statliga bolaget Vin & Sprit sin ensamrätt till att importera och tillverka alkohol. Samtidigt avskaffades Systembolagets monopol på försäljning av alkoholhaltiga drycker till restauranger. År 2001 började Systembolaget ha öppet även på lördagar.

Enligt Ellen Gustafsson bör nu gårdsförsäljning införas eftersom det är ”en naturlig fortsättning på den inriktning som svensk alkoholpolitik tagit sedan flera decennier”. Hon anser att gårdsförsäljning bör införas oavsett om det hotar Systembolaget eller inte. ”Efter gårdsförsäljningen är avvecklingen av Systembolagets monopol den stora återstående frågan”, skriver hon.

Läs hela ledartexten här.