”Gårdsförsäljning är en bluff av Sveriges största alkoholföretag”

By 22 oktober, 2020Nyheter, Övrigt

Sveriges största vodkaproducent – The Absolut Company – har storsatsat på lobbying för gårdsförsäljning. Det avslöjar en ny granskning som IOGT-NTO står bakom.

På DN Debatt (11/10) och i rapporten ”Gårdsförsäljning – alkoholindustrins trojanska häst” – kartlägger IOGT-NTO vilka aktörer som driver frågan och beskriver motiven bakom deras engagemang.

Enligt rapportförfattarna väcker begreppet gårdsförsäljning vilseledande associationer om småskalighet och landsbygd. Privatförsäljning eller garageförsäljning vore enligt dem mer passande beteckningar.

Det politiska förslaget om gårdsförsäljning påstås syfta till att främja småföretag inom öl och vin på landsbygden, men i själva verket är det andra intressen som döljer sig i kulisserna, visar granskningen. I praktiken handlar gårdsförsäljning om en systemförändring där Systembolagets detaljhandelsmonopol avskaffas. IOGT-NTO:s kartläggning pekar på att starka ekonomiska intressen vill att detta ska bli verklighet. Med gårdsförsäljning skulle storskaliga vodkaproducenter kunna öka sin försäljning kraftigt. De skulle också ges möjlighet att dominera marknaden och tränga ut småproducenter om Systembolagets detaljhandelsmonopol nedmonteras.

Vodkaproducenten The Absolut Company och nystartade branschföreningen Sveriges producenter av alkoholdrycker har båda svarat med repliker i DN. De argumenterar för att frågan om gårdsförsäljning av alkohol inte kan reduceras till att enbart handla om att gynna stora aktörer, utan ska ses som ett sätt att främja innovation och besöksnäring.

 

Läs hela debattartikeln i DN här.

Läs hela replikerna från The Absolut Company och Sveriges producenter av alkoholdrycker och här och här.

Läs IOGT-NTOs slutreplik här.

Läs hela IOGT-NTO:s rapport om gårdsförsäljning här.