Dryckesbranschrapporten 2021: Stark tillväxt trots pandemin

By 1 juli, 2021Nyheter, Övrigt

I slutet av juni lanserades 2021 års upplaga av Dryckesbranschrapporten.

Svenska alkoholproducenter ser fortsatt god tillväxt, inte minst genom positivt försäljningsutveckling på Systembolaget. Svenska producenter har klarat sig bra genom krisen, trots att restauranger, barer och evenemang har drabbats hårt av smittspridning och restriktioner.

Alkoholhaltiga drycker är ett av de snabbast växande segmenten inom svensk livsmedelsindustri, enligt Dryckesbranschrapporten. Trots pandemin fortsatte branschen att växa under 2020. Antalet registrerade producenter ökade med 5,3%. Ölbryggerier är den enskilt största kategorin bland svenska dryckesföretag, men cider är den dryckeskategori som har vuxit mest under de senaste åren.

Den svenska dryckesbranschen består främst av små och entreprenörsledda företag. Totalt finns det 768 företag som tar fram egen öl, cider, vin eller sprit. I genomsnitt startades tre till fyra nya tillverkare varje månad under 2020. Rapporten visar att störst förekomst av svenska producenter av öl, cider, vin och sprit finns i Stockholms Län (141 producenter), Skåne Län (131 producenter) och Västra Götalands Län (122 producenter).

Majoriteten av Sveriges dryckesproducenter har en positiv syn på framtiden. Det visar en webbundersökning som Ipsos nyligen genomförde på uppdrag av LRF. Drygt hälften av de företagare som medverkade i undersökningen tror att de kommer anställa fler medarbetare under de kommande åren. De svenska alkoholproducenterna ser enligt undersökningen också positivt på gårdsförsäljning, och åtta av tio tillfrågade företag säger att de skulle starta egen butiksverksamhet för att sälja sin alkohol om de gavs möjlighet.

Bakom dryckesbranschrapporten står Absolut Company, en av världens största vodkaproducenter, tillsammans med LRF och ett antal intresseföreningar för svensk alkoholproduktion.