Dryckesbranschrapporten 2020 och kritik mot ny förening

By 1 juli, 2020Nyheter, Övrigt

I slutet av juni lanserades 2020 års upplaga av Dryckesbranschrapporten. Detta år med en ny förening – Sveriges Producenter av Alkoholdrycker – bland avsändarna. En förening vars motiv och sammansättning har blivit ifrågasatt.

Alkoholbranschen fortsätter att utvecklas. Idag finns nästan 900 svenska företag som tillverkar öl, cider, vin eller sprit. Detta enligt Dryckesbranschrapporten 2020 som kommenteras i Dagens Industri (24/6). I topp bland de svenska län som har flest alkoholproducenter ligger fortsatt storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Bakom dryckesbranschrapporten står Absolut Company, en av världens största vodkaproducenter, tillsammans med LRF och ett antal intresseföreningar för svensk alkoholproduktion.

I samband med lanseringen av Dryckesbranschrapporten 2020 har kritiska röster riktats mot föreningen Sveriges Producenter av Alkoholdrycker och mot vissa globala alkoholproducenters motiv bakom framflyttade positioner i gårdsförsäljningsfrågan.

IOGT-NTO ifrågasätter i en artikel (16/6) sammansättningen av Sveriges Alkoholproducenter och menar att föreningen utgör en front för franskägda The Absolut Companys politiska påverkan.

IOGT-NTO menar att The Absolut Company skulle vara en av de stora vinnarna om Systembolagets monopol försvinner, och att det kan förklara bolagets engagemang i gårdsförsäljningsfrågan – eftersom två statliga utredningar har visat att gårdsförsäljning inte är förenbart med detaljhandelsmonopolet.

Även tidningen Accent rapporterar (24/6) om den nystartade organisationen Sveriges Producenter av Alkoholdrycker. I artikeln intervjuas föreningens ordförande Fredrik Borelius, tillika chefslobbyist på The Absolut Company.

Läs hela artikeln i Dagens industri här.

Läs hela IOGT-NTOs artikel här.

Läs hela artikeln i tidningen Accent här.