Alkohol är mer än näringspolitik

By 29 januari, 2019Nyheter

Eskilstuna-Kuriren bidrar i en ledarartikel (27/1) med ett inlägg i diskussionen om gårdsförsäljning. Ordet gårdsförsäljning för lätt tankarna till miljöer på landet där familjer viger sina liv åt att producera lokalt vin och arrangera visningar för besökare, skriver tidningens ledarredaktion. Samtidigt verkar många svenska politiker dela bilden av gårdsförsäljning som en landsbygdsfråga. I fyrpartiuppgörelsen lyfts gårdsförsäljning under rubrikerna ”Hela landet ska växa” och ”Gör det möjligt att bo på landsbygden”.

Men i grunden handlar gårdsförsäljning varken om landsbygden eller om näringspolitik, enligt Eskilstuna-Kuriren. Gårdsförsäljning är i första hand en alkoholpolitisk fråga, och syftet med den svenska alkoholpolitiken är att främja folkhälsan genom att begränsa alkoholens tillgänglighet.

Om det blir tillåtet att sälja egenproducerat vin på landsbygden måste samma sak gälla i städerna, eftersom en likadan lagstiftning behöver tillämpas överallt. Även privat öl- och spritförsäljning skulle behöva medges. Alla som vill sälja egenproducerade drycker skulle därtill vara tvungna att öppna alkoholbutiker med utländska varor, vilket har fastslagits av två statliga utredningar, skriver Eskilstuna-Kuriren. Trots det ska ytterligare en statlig utredning om gårdsförsäljning tillsättas.

Läs hela artikeln här.